Haluatko tietää MITÄ tehdään vai MIKSI tehdään kuten tehdään? Faktat vai visiot? Oletko kivi vai ilmapallo?
Millainen liikkujatyyppi olet – ja mitä hyötyä tiedosta on?
Saatat jo olla tietoinen siitä, kumpi kysymys ohjaa omaa tekemistäsi enemmän, mutta voit myös tunnistaa selkeitä piirteitä näistä kahdesta eri ihmistyypistä ympäristössäsi: kun ensimmäiselle on tärkeää suunnitella toiminta etukäteen ja puntaroida vaihtoehtoja sekä hakea tietoa aiemmista toteutuksista, haluaa toinen ruveta heti toimeen ilman tarkempia suunnitelmia. Joku luottaa faktoihin ja haluaa tietää MITÄ tehdään, luottaa toinen vahvaan intuitioon ja hänelle on tärkeämpää saada tieto MIKSI näin tehdään. Esimerkit kuvaavat kahta ääripäätä ajattelutyyleissä, mutta useimmiten meistä löytyy hiukan piirteitä molemmista tyyleistä, vaikka toinen tapa olisikin selkeämmin ajattelussamme ja toiminnassamme painottunut.
Faktat vai visiot – kivet ja ilmapallot
Puhutaan analyyttisistä ja kokonaisvaltaisista ihmisistä. Vahvan analyyttiselle ihmiselle turvaa tuovat rutiinit, jatkuvuus ja tieto olemassa olevasta – hänelle yllättävät muutokset ja puutteellisten ohjeiden varassa toimiminen voit tuntua jopa pelottavalta tai ahdistavalta. Sen sijaan kokonaisvaltaisen henkilön elämässä ja toiminnassa on tärkeää vaihtelu ja elämyksellisyys, tulevaisuuteen suuntautuminen ja väljät raamit tekemisessä.
Eräällä työelämään liittyneellä luennolla professori, tietokirjailija ja luennoitsija Juha T. Hakala mielikuvia käyttäen puhui myös niin sanotuista kivi- ja ilmapalloihmisistä. Nämä mielikuvat ilmentävät aika osuvasti näiden ihmistyyppien ääripäiden luonnetta. Jollekin toimintaan tai muutokseen ryhtyminen on raskasta ja hidasta. Toinen sen sijaan tempautuu tuulen ja tekemisen vietäväksi kuin itsestään.
Tätä hiukan pohtimalla voi yhdistää analyyttisen ja kokonaisvaltaisen henkilön liikkujatyypit näihin mielikuviin. Tuoko henkilölle turvaa liikunnan aloittamisessa, suunnittelussa ja jatkamisessa tarkat kalenterit, harjoituksista kerätty data ja tutkimustuloksiin pohjautuva harjoittelun suunnittelu tarkoin määriteltyä tavoitetta kohti, vai onko henkilöllä taipumus jatkaa liikuntaharrastusta varmemmin, mikäli tekemisen tuloksena on hyvä fiilis, se on suunniteltu suurempien visioiden mukaan ja kehykset sallivat enemmän vaihtelua niin lajien, tavoitteiden kuin tekemisen intensiivisyyden osalta? Yksi pitää säntillisestä ohjelman noudattamisesta ja yksin harrastamisesta, kun toiselle iloa ja liikunnan riemua lisää se, että saa harrastaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa. On olemassa erilaisia välineitä, joilla voidaan kartoittaa henkilön luontaisia mieltymyksiä, omia vahvuuksia ja tämän hetkistä tilannetta muun muassa liikunnan, yleisen hyvinvoinnin ja informaation käsittelyn saroilla.
Hyvinvointinavigaattori®
Hyvinvointinavigaattori® on Susanne Valkeakarin ja Petteri Korkalan yhdessä perustaman Wellbeing factoryn luoma oivallinen työkalu sen selvittämiseen, missä pisteessä juuri nyt olet hyvinvoinnin polullasi menossa ja mitkä olisivat sinun luontaista tyyliäsi tukevat parhaat välineet polullasi ketterästi eteenpäin pääsemiseen. Hyvinvointinavigaattori® kartoittaa oman luontaisen liikkujatyylisi, tämän hetkisen tilanteen terveyttä ylläpitävän liikunnan osuuden, ruokailun rytmityksen ja ravinnon sekä unen ja palautumisen osalta. Saat selkokielisen välineen oman hyvinvointisi edistämiseen juuri sinulle luontaisimpia tapoja käyttäen. Näin oman hyvinvointisi kasvamisen ja pysyviin, terveyttä edistäviin toimintatapoihin sitoutumisen todennäköisyys paranee huomattavasti.
Askelmerkit juuri sinulle sopivalla tavalla
Hyvinvointinavigaattori® antaa oivalluksia, se auttaa lisäämään motivaatiota ja asettamaan juuri sinulle sopivia tavoitteita. Hyvinvointinavigaattorilla on todellista vaikuttavuutta! Saat lisää hyvinvointia ja energiaa elämääsi Hyvinvointinavigaattorin raportin avulla. Hyvinvointinavigaattorin voit tilata yritykseltäni Soihtu Coachingilta tästä linkistä.
Mikä onkaan mahtavampaa kuin viimein ymmärtää, mikä saa itsesi motivoitumaan yhä uudelleen haasteista huolimatta. Yleensä silloin ollaan juuri sinulle luontaisimman tavan lähteillä. Jokaisella meillä tulee notkahduksia ja takapakkeja, mutta avain siihen, kuinka matka saadaan silti jatkumaan, löytyy oman luotaisen tyylin kartoittamisesta.
Raikasta alkusyksyä ja kuulaita aamuja odotellen,
-Piia
Onko oman liikuntaharrastuksen aloittaminen ollut usein vauhdikasta ja motivaatio korkealla, mutta hetken kuluttua innostus on lopahtanut? Vai oletko viimein löytänyt sen jonkin, mikä saa jatkamaan vaikka aina ei niin innostaisikaan? Onko oma laji vielä etsinnässä? Jätä kommenttisi tai kysymyksesi!