Siirry suoraan sisältöön

Mitä on ymmärrettävä muutosmatkalle lähtiessään? Miten muutoksen määränpää valitaan?

  • tehnyt

Mistä elänämtapamuutos lähtee? Mihin meidän tulisi ihan ensimmäisenä kiinnittää huomiotamme? Olisiko parempi, jos ympäristö muuttuisi meille sopivaksi? Entä miten määrittelemme sen, millaista muutosta haluamme?

Käännös Portia Nelsonin kirjasta There’s A Hole in My Sidewalk: ”Autobiagraphy in Five Short Chapters”, Copyright (C) 1993 by Portia Nelson

Ei se johdu vain minusta…

Kuten yllä olevassa Portia Nelsonin kirjoituksessa kuvaillaan, monesti elämäntapojen muutosmatkalla eteen tuleviin kuoppiin putoamista pidetään ulkoisten tekijöiden syynä.Ei ole minun vikani, että kompastuin taas – se kuoppa oli siinä aivan tarkoituksella.” Tai että ”näin taas jälleen kerran, osasinkin jo odottaa että putoan taas tässä kohdin ja hyvin alkanut matka tyssää.” Usein ajattelemme, että jotta voisimme päästä tavoitteeseemme suoraviivaisesti, meidän ympäristömme tulisi olla sitä varten optimoitu. On niin vaikeaa löytää itselleen aikaa rentoutua, keskittyä, liikkua, toteuttaa luovuuttaan tai syödä terveellisesti, kun koko ympäristömme ja elämänpiirimme tuputtaa kaikkea muuta joka hetki. On kiirettä, jatkuvasti menoja, epäterveellistä ruokaa tarjolla, ei vain ole aikaa liikkumiseen ja kelitkin on niin huonot. Kaiken lisäksi tiedät, että vaikka haluaisit, putoat suurella todennäköisyydellä aina samaan kuoppaan yhä uudelleen.

Opi tuntemaan itsesi

500-luvulla eaa elänyt kiinalainen filosofi ja taolaisuuden keskeinen hahmo Lao-tse sanoi aikanaan:

Ihminen,
joka tietää paljon muista,
on ehkä oppinut,
mutta ihminen,
joka ymmärtää itseään,
on älykkäämpi.
Ihminen,
joka ohjaa muita,
on ehkä voimakas,
mutta ihminen,
joka hallitsee itsensä,
on vieläkin voimakkaampi.

Kaiken muutoksen ja voiman ytimessä on itsensä tunteminen. Kun tiedät, mitkä asiat saavat sinut ajattelemaan, uskomaan ja toimimaan kuten nyt teet, ymmärryksesi lisääntyy ja sinun on mahdollista saada myös toivomasi muutos aikaan. Emme voi odottaa tekevämme suuria ja pysyviä muutoksia, elleivät ne pohjaudu perusteisiin, jolle koko olemuksemme rakentuu.

Mikä on se muutos, jota haluamme?

Millaisia muutoksia meidän on sitten järkevää lähteä havittelemaan? Se on kullekin yksilöllistä. Joku haluaa muutoksen olevan suurpiirteisempi ja enemmän fiilispohjainen kun taas toisella on tietyt minuutit, kilometrit tai kilogrammat mielessä. Muutos voi liittyä arjen toimintoihin – ajanhallintaan, ihmissuhteisiin, unen määrän ja laadun parantamiseen tai työssä jaksamiseen ja työmotivaation nostamiseen.Tavoitteen pohjalla on edelleen itsensä ymmärrys niin, että asetettava tavoite tukee omia arvoja ja kiinnostuksen kohteita, jolloin siitä tulee luontaisesti motivoiva. On tärkeää tutkia itseään hiukan tarkemmin, opetella ymmärtämään omia biologisia tarpeita ja mielen motivaattoreita. Soihtu Coachingin kartoituksista löytyy toimivat välineet itsensä ymmärryksen lisäämiseen ja tällä tavoin voidaan löytää välittömiä hyötyjä tuovia keinoja jaksamisen ja motivaation parantamiseen. Myös esimerkiksi eri liikuntalajien tai -tapojen valintojen perusteena on sinun oma yksilöllinen tyylisi ja tarpeesi – ei se, mitä esimerkiksi some ja netin keskustelupalstat hehkuttavat sitä, miten HIIT-harjoittelu tai triathlonin harrastaminen olisivat tehokkaimpia ja toimivia keinoja polttaa rasvaa ja kohottaa kuntoa. Kartoitusten avulla päästään selville myös siitä, miten tarpeesi muuttuvat silloin, kun olet kuormittunut ja stressaantunut. Näin saat toimivat keinot myös tehokkaaseen palautumiseen, jotta energiatasosi pääsee kohoamaan jälleen.

SMART -tavoite – fiksu tavoite

Tavoitteen asettelun lähtökohtana on määritellä tavoite niin, että se on fiksu (SMART):

SMART-tavoitteen asettelun lähtökohdat

Tällä tavoin määritelty tavoite ei jää hattaraksi taivaalle, vaan valitun tavoitteen lähestymistä voidaan arvioida luotettavasti ja sen tavoittelu on motivoivaa. Hyvin asetettu tavoite näyttäytyy lähes kristallipallon tavoin tulevaisuuden ennustajana, koska silloin tiedämme, mihin olemme menossa.

Kuinka minä voin lisätä itsetuntemustani ja oppia asettamaan fiksun tavoitteen?

Tässä kohdin kuvaan astuu valmentaja. Voit toki opiskella lisää asiasta itseksesi, netti ja kirjastot pursuavat tietoa ja teoksia, videoita ja podcasteja asiaan liittyen. Niiden tutkiminen ei koskaan ole hukkaan heitettyä aikaa, ja kannustankin tutustumaan aihepiiriin. Mutta mikäli haluat optimoida ajankäyttösi ja tehokkaat välineet tavoitteiden saavuttamiseen, ota avuksesi valmentaja. Ammattitaitoisissa hyppysissä pääset kiinnostavalle matkalle itsesi tuntemisen pariin, ja tämän myötä opit myös tiedostamaan ne tiellä eteesi tulevat kuopat, keinot matkan hidasteista onnistuneesti ylös nousemiseen ja lopulta valitsemaan oikeat tavat kehnojen reittien ja toimintatapojen korvaamiseen paremmilla ja toimivammilla tavoilla.

Soihtu Coaching valmennukset

Tutustu Soihtu Coaching valmennuksiin tästä linkistä. Mikäli tuntuu, että valmiit paketit eivät palvele sinun tämän hetkistä tilannettasi, niin ei hätää! Ota yhteyttä, jutellaan tilanteestasi. Voimme räätälöidä juuri sinulle sopivan kokonaisuuden.

Mielenkiintoisia ja opettavaisia askelia jokaisen matkalle toivotellen,
-Piia

Mitä ajatuksia sinulla heräsi? Haluaisitko keskustella omasta kokemuksestasi, onko sinulla tietty kuoppa joka toistuu matkallasi? Miten olet oppinut valitsemaan uuden reitin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *