Siirry suoraan sisältöön

Valmennuksessa: Kasperi Hämäläinen

  • tehnyt

Kasperi Hämäläinen pisti tosissaan tossua toisen eteen ja konetta ahtaalle Ylivieskan Huhmarin rinteessä harvinaisten syyskuun helteiden helliessä viime viikolla. Kestävyyspainotteiseen kesään on kuulunut jalkalenkkien lisäksi erityisesti maastopyöräilyä sekä muutenkin monipuolisesti vaihtelevaa tekemistä peruskuntokauden aikana. Tavoitteena Kasperilla on hyvä kisakausi tulevan talven lumilla ja pakkasessa snowcrossin Pro-Lite SM-luokassa.

Talven tavoitteet selvillä

Talven kisakauden tavoitteiksi Kasperi muotoilee mitalisijat ja yhteistulosten kympin kärjen. Näitä tavoitteita kohti edetään sinnikkäästi työtä tekemällä läpi vuoden, niin fyysisesti kuin mentaalisesti. Jostain mystisistä syntymässä saaduista lahjoista ei todellakaan snowcross-kisojen kärkikahinoissa ole kyse, vaan pitkäjänteisestä lajiominaisuuksien kehittämiseen käytetystä ajasta ja sitoutumisesta. Jos keskimäärin 10.000 tuntia pidetään yleisesti mestariksi oppimisen mittapuuna, on tunteja varmasti kertynyt Kasperillakin jo aiemman motocross-taustan sekä monipuolisen harrastuneisuuden saralta hyvä pohja. Reilu määrä ajotunteja on kuitenkin yhä edessä, ja se vaatii tekemiseltä suunnitelmallisuutta ja hyvällä tavalla myös jarrua tarvittavissa kohdin.

Kuva Joel Niemi-Korpi

Rakkaudesta lajiin

Nuorempana Kasperin lajivalikoimaan kuului useampia kokeiluja kuten jääkiekkoa, painia, salibandyä ja telinevoimistelua, mutta moottoriurheilu voitti silti aina lopulta. Motocross-taustaa löytyy niinkin kaukaa kuin alakoulun ensimmäisiltä luokilta alkaen, ja ensimmäinen moottoriavusteinen kisapeli olikin 65-kuutioinen KTM SX.

Snowcross-kilpailu tuli Kasperille kuvioihin pari vuotta sitten talvella 2021. Tulevan talven käskytettäväksi alle on valikoitunut moottorilajien alkuvuosia reilusti isompi kisatykki, 600-kuutioinen Ski-Doo RS. Lajin viehätysvoimasta osa selittyy moottorikelkkojen oman luonteen ja moottoriurheilun maailman kautta, mutta Kasperi kuvaa lajin olevan yksinkertaisesti ”siistiä puuhaa, josta yksinkertaisesti nauttii.” Omalta tuntuvan lajin pariin jaksaa antaa panostuksen niin ajallisesti kuin rahallisesti, ja tämän kauden valmennus tukee kokonaisuutta jotta rakasta harrastusta on Kasperin omien sanojen mukaisesti mahdollista pystyä tekemään ”niin sanotusti täysillä”. Lajiin panostamista tukee vahvasti myös se, että Suomen kärjessä kilpailevan puolison Taru Kylmälän kanssa kisareissut ja harjoittelu on yhteinen intohimo. Myös Taru jatkaa Soihtu Coachingin valmennuksessa kohti tulevaa kisakautta ja Tarun valmennuksesta voitkin lukea aiemman blogipostauksen täältä.

Tunkkaa, tunkkaa!

Hengästyttävää oli Huhmarissa valmentajankin näkökulmasta seurata Kasperin mäkinousuja, sillä maksimeja testatessamme kävi Huhmarin entinen hissinousu välillä lyhyeksi miehen tunkatessa mäkeä yhä uudelleen ylös. Kasperilla on kesän peruskuntokausi sujunut suunnitelmien mukaisesti. Tänä vuonna harjoitusohjelmaa on lähdetty seuraamaan hyvissä ajoin, jotta on ehditty vahvistaa pohjia tulevia, kisakauteen valmistavia kovempia harjoituksia silmällä pitäen. Parin sadan kilon painoisen kelkan käskytys haastavilla, lajia varten rakennetuilla radoilla vaatii kuskilta monipuolisia ominaisuuksia kestävyyden, voiman ja reaktiokyvyn suhteen. Myös psyykkisten ominaisuuksien harjoittelussa voi piillä suuri voima kisamenestyksen kehittämisen taustalla.

Edelleen tämä tehokaksikko sai hymyn huulilleni vahvan sitoutumisen ja sinnikkyytensä ansiosta. Kuulumisten vaihdon yhteydessä päästiin taas päivittämään tilannetta harjoitusten suhteen, sillä viestittely ei aina valmentajallekaan avaa todellista tilannetta kuten kasvotusten tapahtuva keskustelu. Hyvillä mielin jatketaan tekemistä kohti pimenevää ja viilenevää syksyä. Kyllä ne tämänkin tehokaksikon mieluisimmat treenikelitkin on sieltä vielä talvikuukausien myötä tulossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *