Snowcrossin 3-kertainen suomenmestari ja 2-kertainen Suomen Cupin voittaja Taru Kylmälä lähtee tulevaan kauteen Soihtu Coachingin valmennuksen matkassa. Taru kilpailee talven vauhtilajissa yhdessä puolisonsa Kasperi Hämäläisen kanssa rovaniemeläisen Korteniemi Racing Teamin väreissä. Olen hyvin innoissani ja kiitollinen tästä tilaisuudesta olla tukemassa tämän tehokaksikon tulevaa kautta.
Talvilajien kisakunto tehdään nyt
Kävimme Tarun kanssa kesäpäivän seisauksen aikaan 21.6. Ylivieskan Huhmarin alueella tekemässä fysiikkatreenien suuntaa ohjaavan testin. Päivä oli ollut helteinen ja illallakaan Huhmarin rinteessä ei päässyt kylmä yllättämään. Yhdessä hyttysten ja paarmojen kanssa tehdystä testistä muotoutui myös psyykkinen harjoitus, mutta Tarun vahvalla motivaatiolla pienet häiriötekijät eivät haitanneet laadukkaan harjoituksen suorittamista. Päästiin Tarun kanssa hyvin kartalle tämän hetken tilanteesta ja nyt voidaankin tehdä tarkemmat suunnitelmat viikkotasolla harjoittelun osalta.
Valmennuksen pohjana lajin vaatimusten ymmärtäminen
Valmennuksessa lähdettiin liikkeelle snowcrossin lajianalyysin tarkastelun kautta. Varsinaista valmista lajianalyysiä snowcrosiin ei ole vielä lajiliiton osalta julkaistu, mutta perusteellisen taustatyön pohjalta päästiin lajin vaatimusten ytimeen. Myös oma kokemus katsojana motocross- ja snowcorss-kilpailuissa on antanut hyvää näkökulmaa ulkopuolisen tarkkailun kautta, jonka lisäksi keskustelut lajia pidempään harrastaneiden omista kokemuksista syvensi ymmärrystä. Snowcrossissa räväkät kilpailuerät vaativat kuskeilta monipuolisesti kestävyys- ja voimaominaisuuksia, mutta myös vahvaa psyykkistä suorituskykyä. Lajin vaatimuksissa on pitkälti yhteneväisyyksiä motocrossin ja esimerkiksi maastopyöräilyn kanssa, joten itselläni vahva kestävyyslaji- ja etenkin maastopyöräilytausta toimii hyvänä lähtökohtana myös tämän moottorilajin fysiikkavalmennuksen vaatimusten ymmärtämiseen.
Yksilöllistä ja kokonaisvaltaista
Koska kyseessä on työssä käyvä kilpaurheilija, tulee valmennuksessa huomioida myös muun elämän kuormitus ja kiireet, ja näin sopeuttaa treenimäärät ja -ajankohdat muuttuviin tarpeisiin. Harjoittelu jaksotetaan ja vuosisuunnitelma toimii lähtökohtana tarkempien harjoitusten suunnittelulle. Yksilöllisyys tuleekin vahvasti kuvioon tässä kokonaisuudessa. Huomioimalla silti jatkuva harjoittelun progressiivisuus ja monipuolisuus sekä yhdistämällä kokonaisuuteen seurannan lisäksi myös ravinto- ja psyykkisen valmennuksen elementtejä, pyritään huomioimaan urheilijan kehittyminen ja palautuminen kokonaisvaltaisesti.
Tarun määrätietoisuus ehdoton valttikortti
Tarulla on kokemusta tavoitteellisesta harjoittelusta jo aiemmilta vuosilta, mutta tähän kauteen lähdetään kokonaisvaltaisemman näkökulman kautta. Pidän Tarun ehdottomana vahvuutena määrätietoisuutta ja sinnikkyyttä, joka näkyi myös Huhmarin mäkitreenissä esimerkiksi tiukkana asenteena hyttysten ja paarmojen häiritsemisyrityksistä huolimatta. Oli hyvin kiinnostavaa keskustella harjoituksen jälkeen, mitä Taru ehti miettiä harjoituksen aikana ja tunnetilat olivat olleet tutun vuoristoratamaiset. Valmentajan näkökulmasta harjoitus suoritettiin siitä huolimatta hyvin laadukkaasti alusta loppuun. Määrätietoinen ja heittämistäni ehdotuksista innostuva asenne ruokkii myös valmentajan innostusta. Pari täkyä Tarulle ja Kasperille on heitetty myös tälle kesälle tekemisen suhteen, ja vaikutti siltä että kesän treenien myötä voi olla vähän isompaa elämystä edessä hyvissä ajoin jo ennen kelkkakauden alkua! Jos haluat nähdä, mihin kaksikko vielä suuntaa, ota seurantaan heidän tili Instagramissa @tkkhmotorsport sekä @soihtucoaching 🤩